Met de noorderzon 5: Full Swedish

03_Staloluokta hut_02_grootjpg   

Full Swedish

Na vijf zwaar-zwetende rugzakdagen waarin het dagelijkse ritueel zich beperkte tot uittrekken van plakkerige kleren en niet-poedelen in ijskoude beken, snak je naar een douche.

Maar bij de Stáloluokta-hut is iets beters. Met openingstijden voor vrouwen, voor mannen, voor gemengd en voor dorpsbewoners. Je kiest vrouwen en vraagt naar de lokale gebruiken opdat je de gesloten Zweedsen niet bruuskeert.

Dress-code? There is no dress-code,’ is het antwoord. En vervolgens: ‘No dress.’

Dressloos stoom je, overgiet je jezelf met fris water en stoom je… Dan verruilen de medestomende Zweedsen de sauna voor een sprong in de ijskoude Luoppal.

‘Ga je mee voor de full Swedish experience?’ vraagt dezelfde Zweedse.

Oké, maar very short. Fantastisch!

Dáša Nedorostková/Sláloluokta-hut

============================
Full Swedish 
Po pěti dnech s těžkým ruksakem toužíš celá zpocená po sprše. Ovšem každovečerní rituál je vysléct mokré oblečení a zavrhnout možnost mytí v ledové bystřině. Konečně dorazíš k něčemu daleko lepšímu: k sauně. S rozvrhem pro ženy, muže, smíšené obecenstvo a vesničany. Volíš ženy a zjišťuješ místní mravy, abys nepřivedla uzavřené Švéd(k)y v rozpaky. 
“Dress code? There is no dress code.” Po odmlce: “No dress.
Bez dresu se střídavě paříš a poléváš studenou vodou z vědra a paříš… Spolupařící se Švédky brzy vymění vědro za skok do ledového Luoppal. “Jdeš taky do full Swedish experience?” Jdu, ač very short. Blaho.
Dáša Nedorostková/chata Sláloluokta



Terug naar laatste overzicht: klik in je browser linksboven op het Pagina-terug-pijltje of gebruik Alt-Linkerpijltoets.