Met de noorderzon 9: Fjälltortura

06_paddestoel_02_grootjpg  

Fjäll-foltering

Van giftige soorten geen spoor. Allemaal supergezond, zonder wormpjes of slakken. Een waar paradijs.

Provocerend koekeloeren hun kopjes overal naar je in laaggelegen berkenbosjes, op hellingen, in rivierbochten en op de wind-gegeselde toppen: eekhoorntjesbrood, zwarte en oranje berkenboleten, fluweelboleten, cantharellen, parelamanieten. En russula’s in alle regenboogkleuren.

Maar je kunt ze nooit allemaal plukken (marteling!), te veel om meteen op te eten. En drogen (de torkrum is alleen voor kleren en schoenen), invriezen of inmaken is onmogelijk (marteling!). Een waar vagevuur.

En dus zijn de komende drie avondmaaltijd-chickens, krachtig en kruidig naar paddenstoelen smakend in plaats van naar teriyaki, verduiveld exquise. 

Dáša Nedorostková/Padjelanta

===========================

Fjälltortura

Hlavičky na tebe provokativně vykukují všude: v březových hájcích v nižších polohách, na úbočích, v říčních zákrutech i na vrcholcích šlehaných větry. Praváci, kozáci, křemenáče, babky, lišky, růžovky. A taky holubinky všech barev duhy. Po jedůvkách ani stopy. Všechny superzdravé, bez červů nebo slimáků. Tak nejspíš vypadá ráj.

Zárověň však víš, že je nikdy nemůžeš všechny posbírat (muka!), protože ta kvanta na cestě prostě nesníš. A sušit (torkrum je jen pro oblečení a boty), mrazit ani zavařovat nelze (muka!). Tak zcela jistě vyhlíží očistec.

A tak ty tři Chickens, které chutnají hlavně po houbách místo po Teriyaki, jsou ďábelsky výtečné.

Dáša Nedorostková/Padjelanta


Terug naar laatste overzicht: klik in je browser linksboven op het Pagina-terug-pijltje of gebruik Alt-Linkerpijltoets.