logo_02jpg        Randland | IV - Lviv   logo_02jpg


Promenade-6

Notities van een klein uur:

 Na de strudel-lunch rijden we verder naar Lviv, tweedimensionaal vlekje op de kaart, aan de horizon opdoemende streep, hoofdstad van Galicië, minimetropool met ruim zevenhonderdduizend inwoners. Dit wordt je tweede bezoek, de andere drie zullen versteld staan.

De streep aan de horizon is een kartellijntje geworden maar beslist geen berg. En ook geen lem. Allicht kloppen de Slavischtalige stadsnamen beter.

 Lemberg is de Duitse naam – hm, ‘Duits’, die term klopt niet (foute woorden als ‘Duits’ en ‘Slavisch’ moet je verderop eens uitpluizen), Lemberg is totaal níét Duits, is eerder dubbelmonarchie-taal. Ja, Lemberg is ka-oe-ka-taal. Sterker: omdat Lviv veel kleiner is dan, maar net zo kaiserlich und königlich als, Boedapest, Brussel, Krakau, Praag, Wenen, is ze pure ka-oe-ka-concentraat. Lviv is de ka-oe-kaaste stad ter wereld. Ja, ze zullen versteld staan.

Lwów/Lvov/L’viv is achtereenvolgens Pools, Russisch en Oekraïens-met-zo’n-vette-L- apostrof [1], wat allemaal ‘van/voor Lev’ betekent. Lev heette des stadsstichters zoon en lev betekent in alle Slavische talen Leo en leeuw.
 Lviv is Leeuwenberg.
 We zijn als onze eigen kleinkinderen die met hun vier grootouders op weg zijn naar Madurodam, al weten drie nog van niets. Lviv, stad om in een doosje te doen en altijd bij je te houden, let maar op.

Het kartellijntje wordt skyline, buitenwijk, binnenwijk, verkeersinfarct. In Kyiv kon je riant heksenketelen, hier schuif je zoals in Brussel kruipdoor-sluipdoor op de vierkante millimeter tussen SUV-blik en tram-staal en over bergachtige kinderkoppen.


[1] Die vette L van het Oekraïense L’viv is ons te moeilijk dus zij de stad verder Nedertalig Lviv genoemd.


© Paul Braamberg 2023