Vogelsang déjà vu’s

NS-Ordensburg I
(een verhaal in twee versies)


(de jonge-hondenversie, een zeer-kort-verhaal)
Vogelsang déjà vu’s

Midden in het nationale park Eifel bezoek ik ‘Vogelsang IP’ (IP staat voor Internationaler Platz/International Place/Place Internationale/Internationale Plaats). Lopend over de immense voorpleinen, denk ik terug aan mijn middelbare-schooltijd.
 Vogelsang was de nationaalsocialistische fok-tempel voor hoogblonde jongens en meisjes, zo vertelde de biologieleraar bij genetica. Omdat die haarkleur recessief is, moet je twee echt-blonde exemplaren kruisen. Hoe blonder, hoe groter de kans op succes. Wie kwam in aanmerking? De klas zinderde. Het mooiste meisje natuurlijk, Janine, voor ons vierdeklasjongens schier onbereikbaar gekoppeld aan een zesdeklasser met vervaarlijk opgevoerde brommer. En de jongens? Allemaal zwart- of melkboerenhondenhaar. Maar één was nog blonder dan Janine en (dit terzijde) minstens zo langharig: ik!
 Ik dus, inmiddels grijs en stekelig, ik, nog steeds klaar om te kruisen, zo glimlach ik naar elk Mittelschule-Mädel in de hordes Duitsers die langs de keurig-politiek-correcte Herrenmensch-waanideeën-expositie drentelen. De oudsten onder hen toch met een blik van ‘vroeger was alles beter,’ constateer ik enigszins kregelig.

(de verwarde-oude-mannenversie, een 100-woordenverhaal)
Vogelsang déjà vu’s
Middenin Nationalpark Eifel bezoek ik de ehemalige Ordensburg Vogelsang.

 Dat was de nationaalsocialistische fok-tempel voor hoogblonde jongens en meisjes, zo vertelde de biologieleraar veertig jaar geleden bij genetica. Wie kwam in aanmerking? De klas zinderde. Het mooiste meisje natuurlijk, Janine, voor ons vierdeklasjongens schier onbereikbaar gekoppeld aan een vervaarlijke Kreidler-zesdeklasser. En de jongens? Allemaal zwart- of melkboerenhondenhaar. Maar één was blonder dan Janine en minstens zo langharig: ik!
 Belangstellend bekijken nu hordes Duitsers de politiek-correcte Herrenmensch-waanideeën-expositie, de oudsten toch met een blik van ‘in onze tijd was alles beter,’ constateer ik.
 Nou Janine, als Vogelsang in ónze tijd was geweest…

Paul Braamberg/Vogelsang, 14 juli 2019.Terug naar laatste overzicht: klik in je browser linksboven op het Pagina-terug-pijltje of gebruik Alt-Linkerpijltoets.