logo_02jpg Het volkslied 3.0

Een volkslied, pompeus en lachwekkend en eng, wat moet je ermee? Paul Braamberg luisterde naar zo’n exemplaar, een lied dat ontstond als waarachtig verbindend protestlied en dat door latere autoriteiten werd ingezet om onderdrukking van vrijheid te legitimeren (een ontwikkeling die veel volksliederen gemeen schijnen te hebben), waarna datzelfde lied zich geheel rehabiliteerde als volkslied van een bijna uitgeroeide kampbevolking. Luister en huiver.
Klik hier voor de liedteksten en de filmpjes.

 

logo_02jpg Twee oorlogsbruiden

Tijd voor een groepsfoto met bruid en bruid. Iemand tovert de Oekraïense vlag uit handtasje. Een vlag? Mobieltjes klikken. En dan beginnen ze te zingen. Het Oekraïense volkslied. Degene die ons filmt slaat de maat. Dat wordt een veelbewogen opname! Wat gebeurt er nu? Zeeziekte in de onderbuik? Is het de snijdende wind?

 

logo_02jpg Kampvuurtaal

Bij het kampvuur zitten zonder je moedertaal te gebruiken? Wat zing je dan? Wat blijft er van je over, moedertaalloos?
Jazeker, weer is een lingua franca en prachtige cultuurtaal op de mestvaalt gesodemieterd! Na de Tweede Wereldoorlog was het exit voor het Duits en tijdens deze Derde Wereldoorlog sneuvelt het Russisch. Wat betekent dat voor de miljoenen Russisch-taligen buiten Rusland?

Gelukkig vinden we tijdens deze knetterende kampvuurcultuurtaalwereldreis een alternatief: de oeroudste kampvuurcultuurtaal die iedereen beheerst en die geen autocraat kan claimen en corrumperen en vermoorden en verkrachten. O, en geniet van het ontroerende Oekraïenstalige lied van Anya!

 

logo_02jpg Douche

Bereid je voor op een heel intieme Braambergwereldreis: we gaan samen onder de douche, in ritmico automatico!
Terwijl het douche-water op ons neerklatert zal ik je de gedichtenbundel “Douche” voordragen, van de daverende, maar nu voorgoed zwijgende, dichter Koos van den Kerkhof. Opdat Koos gehoord blijve.
DOUCHE - gedichten in ritmico automatico.
Klik hier voor de volledige tekst.

 

logo_02jpg Uitvaarttitaantjes

Een jongen was hij, zeggen de sprekers op zijn uitvaart, een aardige jongen. En zo voelen wij ons allemaal, aardige jongens en meisjes, voor eeuwig verbonden met de overledene en de weduwe veel sterkte toeblikkend.
Klik hier voor de volledige tekst.


logo_02jpg Take this jab

Oh I want you, I want you, I want not to infect you
Be in self-iso-lonely and home-sick
[...]
Take this jab, take this jab
Get that tired nurse's spike in your arm
A spoken-word corona-podcast, roughly based on Cohen’s Take This Waltz. Click here for full lyrics.

 

logo_02jpg Je weet wel hoe ik heet

[…]
Mijn naam is je bekend
Mijn naam is Co, je bent mijn friend
Je weet allang hoe ik heet, o ja
Mijn naam is Co, Co Rona, dat went.
[…]
Klik hier of op het mondkapje voor de volledige tekst van dit verduiveld sympathieke Braambergwereldreisverslag.

 

logo_02jpg Naar de Noorderzon

Elf unieke podcasts naar evenzovele 100-woord-verhalen over de Braambergwereldreis naar de Noorderzon.

Het is 2018 en in Arctisch Zweden, net boven de poolcirkel, maken we een huttentocht door Nationaal Park Padjelanta.

Over fjäll-hoppen en over de échte bewoners van Sáminavië. Over paddenstoelen, rendiervlees en 2,8% Norrlands Guld. In de voetsporen van Linnaeus.

Over de Padjelantapadplankenpracht en de eenzaamheid van Sápmi’s onmetelijke geborgthuiswarmte.

 

logo_02jpg Braambrom-joik

De joik is de oeroude muziekvorm van de Sámi (de bewoners van Lapland). Deze podcast is het verslag van de zoektocht naar de joik in mij: van imitatie via overdubben naar paddenstoelen-duet en braambrom-joik.
De Noorderzon-verhalen die hierbij horen, verschenen in de bundel Verhalen uit Het Schrijflab 2019, verkrijgbaar bij elke boekhandel.

 

logo_02jpg Dizzmizz that mizz

My first English podcast!
Dizzmizzio lamentoso of a tired manager:

[...] Dizzmizz the mizz, dizzmizz the mizz.
I am nasty, very nasty, am nasty.
It’s so hard, I am so smart, am not smart.
I am suffering, suf-suf-suf-suffering [...]
Click here for full text and sound.

 

logo_02jpg Bijzondere Liefde

Het bijzondere verhaal van Dáša over haar Bijzondere Liefde (sommigen zullen het zelfs een Morbide Liefde vinden) voor... kerkhoven. Een Bijzondere Liefde met ook nog eens een heel Bijzondere Naam.
Kerkhoven zijn de enige plekken in ons cultuurlandschap die we niet steeds updaten. Kerkhoven zijn de enige ongecensureerde levensverhalen van vroeger, luister maar!

 

logo_02jpg Sporen naar binnen

Een Braambergwereldreis naar een landschap hier dichtbij en naar het onbenoembare daarvan.
Op luisterreis naar de gedichtencyclus Sporen naar binnen en naar de manier waarop dichter Koos van den Kerkhof destijds werkte en het verschil met nu. Een reis naar binnen, naar het onbenoembare, dat wel wordt benoemd, maar helaas terwijl de microfoon uitstond.

 

logo_02jpg Orgie

Een “orgie” is een losbandige zwelgpartij met uitspattingen.
Deze Braambergwereldreis is de unieke geluidsopname van zo’n “orgie”. Er wordt geslagen en er doen kinderen aan mee, maar nee, een 18+orgie is dit nou ook weer niet.
En trouwens, jij en ik doen het zelf ook, wij zijn ook junkies van de “drugs” in kwestie, luister maar…
Een oudere versie van deze podcast is gepubliceerd door Creatief Schrijven vzw.

 

logo_02jpg De Matrix
De Matrix is een bijzondere Braambergwereldreis, een maatreis, een matrixiale reis door het landschap van het betere lied, oftewel een reis door de songscape, een reis door het liedschap. Voorgelezen door ondergetekende himself:


logo_02jpg VT2 - Vlaams als tweede taal

VT2 – Vlaams als tweede taal was de eerste opdracht van de podcastcursus die ik bij Creatief Schrijven volgde. VT2 is geen ‘gewoon’ voorgelezen Braambergwereldreisverslag. Het is mijn eerste reportage! En dat was harstikke leuk. De hoofdrol is voor Zacharia in de Antwerper Nerviërstraat.


logo_02jpg Eigenheimers

Eigenheimers is een 100-woordenverhaal dwars door ons taallandschap. Het is mijn eerste podcastwereldreis, met dank aan Ella en Louis. En ook aan medewereldreiziger Gino voor de inspiratie.