Flag_of_Ukraine_1400x1400jpg       Randland | Oekraïne-reisverslag   Flag_of_Ukraine_1400x1400jpg


Hoe zag Oekraïne er voor de oorlog uit? 

Lees Randland, ons Oekraïne-reisverslag uit de herfst van 2019.

Jij en je drie reisgenoten proeven eerst de ultieme vrijheid in de Zone rond Tsjernobyl. En na de klimaatmars en het Holodomor-museum gaat het met een witte, soms leemgrijze, Peugeot vanaf Kiëv door Galicië naar de Oekraïense Karpaten. Overnachtingen in Airbnb’s of hotelletjes (scherp onderhandelen over de prijs: héérlijk).

 En daarna, zo is de gezaamsterke bedoeling: terug.

 Gezusterlijk en gebroederlijk schrijven wij, naar onze herkomsten genaamd Boheemse, Moravische, Noordkust en Westkust, omstebeurt

een hoofdstuk, een alinea, een zin, zoals het uitkomt. We wisselen Promenades af met cultuur- en oernatuur-uitstapjes. Op plaatsen-delict citeren we geliefde schrijvers en om de haverklap bezoeken we een kerkhof. Jazeker, Oekraïne, het historische en geografische centrum van Europa, was al voor de oorlog een van de dichtst bekerkhofte landen.

 Gaandeweg duiken in onze vrolijke en uitstekende-kawa-drinkende veeltaligheid elementen op van het pan-Europees, de taal onzer toekomst.

Boedjmo!’ ‘Let’s go!’

Maar al die Oekraïners die je in 2019 sprak, leven die nog?

Over de transcriptie der Cyrillische plaatsnamen:
De officiële regels zijn gebaseerd op de Engelstalige uitspraak, niet op de onze. Daarom schrijven we o.a. Kiëv en Kolotsjava en Drohobytsj en niet Kiev/Kyiv en Kolochava en Drohobych; en Choest en niet Khust.